Majoritatea oamenilor nu dau importanţa cuvenită odihnei, iar somnul ocupă ultimele locuri în lista priorităţilor. Însă experţii avertizează asupra necesităţii de a avea un somn corect.
Multora dintre noi ne este din ce în ce mai greu să ne odihnim în mod corespunzător. Stresul zilnic, problemele şi nenumăratele activităţi şi sarcini în care suntem implicaţi ne răpesc din timpul pe care ar trebui să-l alocăm unui somn corect, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ. Somnul insuficient are consecinţe asupra sănătăţii noastre fizice şi emoţionale, motiv pentru care ar trebui să realizăm importanţa lui. Huffington Post expune câteva motive pentru care ar trebui să dormim mai mult.
  1. Imunitatea. Studiile au demonstrat că un număr adecvat de ore de somn contribuie la menţinerea unei imunităţi puternice. Aceasta presupune o pază bună împotriva multor boli, viruşi şi bacterii. Lipsa odihnei favorizează un răspuns slab al organismului la anumite tratamente şi vaccinuri.
  2. Memoria. Capacitatea de memorare şi somnul sunt într-o strânsă legătură. Aşadar, puţine ore de somn vor reduce capacitatea de memorare şi gândire critică şi, de asemenea, vor scădea capacităţile cognitive.
  3. Starea emoţională. Persoanele care au un somn fragmentat sau nesatisfăcător au tendinţa de a dezvolta stări de anxietate, irascibilitate şi chiar depresie. Acest lucru se explică prin faptul că somnul are un rol important în procesarea emoţională, care are loc în faza REM a somnului.
  4. Regenerarea creierului. În timpul somnului, creierul realizează o mulţime de procese de regenerare, precum şi legături sinaptice. Mai mult decât atât, neurotoxinele acumulate în creier în timpul zilei sunt eliminate noaptea prin somn. De asemenea, odihna suficientă este strâns legată de capacitatea de reparare a ţesuturilor diferitelor organe.
  5. Glucoza din sânge. Persoanele care nu beneficiază de un somn corect prezintă mai multe riscuri decât restul de a dezvolta diabet. Acest lucru se explică prin faptul că un somn neregulat duce la dezechilibre hormonale, iar organismul nu mai poate produce suficientă insulină.
  6. Greutatea corporală. Lipsa odihnei suficiente duce la producerea excesivă de grelină, aşa-numită „hormonul foamei”, şi împiedică producerea de leptină, un hormon care înlătură pofta excesivă de mâncare.
  7. Durata vieţii. Studiile au arătat că persoanele care dorm mai puţin de 7 ore pe noapte au o speranţă de viaţă mai mică decât cele care dorm suficient. Lipsa somnului poate provoca tensiune arterială ridicată, accidente vasculare şi atacuri de cord.
  8. Aspectul fizic. Chiar şi aspectul fizic este influenţat de cantitatea şi calitatea somnului. În timp ce multe doamne cheltuie bani pe produse cosmetice de înfrumuseţare, neglijează unul dintre cele mai importante „tratamente” care se află la îndemâna oricui. Un somn adecvat înseamnă o piele mai frumoasă şi mai puţine cearcăne.
Aşadar, motive pentru a dormi suficient, adică în medie 7 ore pe noapte, sunt suficiente. Poţi începe chiar din seara aceasta.