Avocado este un fruct foarte sănătos şi nutritiv – conţine
vitaminele A, B1, B2, B3, B6, B9, C, D, E şi K, e foarte bogat în
potasiu şi conţine, de asemenea, şi calciu, zinc şi magneziu. Bun şi
cremos, îl putem folosi atât în salate, supe, cât şi în reţete dulci –
prăjituri sau diferite sucuri sau smoothie-uri.
Iata 10 motive sa il consumi:
1. Conţine grăsimi benefice (acizi graşi nesaturaţi) care ajută la reglarea colesterolului în sânge.
2. Datorită aportului de potasiu adus în corp (avocado are cu 30% mai
mult potasiu decât banana), aceste fructe ajută în prevenirea bolilor
sistemului circulator şi reglează tensiunea arterială.
3. Conţine luteină – un compus care protejează împotriva dezvoltării
cataractei, pierderii vederii sau alte boli de ordin oftalmologic.
4. Fructul de avocado conţine fitonutrienţi, compuşi care sunt capabili
să inhibe dezvoltarea celulelor canceroase şi ajută în prevenirea
cancerului de prostată.
5. Conţine numeroşi antioxidanţi printre care GSH – antioxidant care
favorizează buna funcţionare a sistemului nervos şi joacă un rol foarte
important în dezvoltarea corectă a reacţiilor naturale ale corpului. De
asemenea, GSH-ul ajută la eliminarea grăsimilor acumulate şi contribuie
la creşterea masei musculare.
6. Fructul de avocado combate respiraţia urât mirositoare.
7. Sâmburii de avocado sunt bogaţi în fenoli, compuşi care aduc
numeroase beneficii sănătăţii – ne întăresc oasele şi dinţii, ne
întăresc sistemul imunitar, ne protejează de diverşi viruşi şi agenţi
patogeni datorită proprietăţilor sale antioxidante. Pentru a te bucura
de beneficiile aduse de fenoli, sâmburele poate fi zdrobit şi adăugat în
salate sau în supe gata preparate.
8. Vitamina E prezentă în avocado ne protejează pielea împotriva radicalilor liberi.
9. Fructul de avocado ajută la o mai bună funcţionare a sistemului
digestiv, protejează mucoasa stomacală şi întreg aparatul digestiv şi
favorizează absorbţia de nutrienţi.
10. Datorită conţinutului ridicat de acid folic (B9) care ajută la
dezvoltarea corectă a creierului, consumul de avocado este deosebit de
indicat atât pe perioada sarcinii, cât şi în perioada alăptării.
Avocado este si planta de apartament, dar şi materie primă în cosmetica
avand rol antirid si antiîmbătrânire. Dermatologii il recomandă în
cayurile de psoriazis sau acnee, dar si pentru păr. Unele studii clinice
vorbesc şi despre riscuri asociate consumui mare de avocado precum
creşterea în greutate din cauza numărului mare de calorii sau chiar
riscuri hepatice.
Avocado trebuie consumat moderat, în cadrul unei alimentaţii echilibrate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu